A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Бабинської сільської ради Рівненської області

програма організації харчування дітей у закладах освіти Бабинської сільської ради на 2022-2024 роки

Дата: 13.01.2022 13:54
Кількість переглядів: 35

ЗАТВЕРДЖЕНО
рішенням Бабинської сільської ради
від 20.12.2021 р. № ______

Сільський голова

__________ Володимир БОЙКО

 

 

 

ПРОГРАМА

 

 

 

 

організації харчування дітей у закладах освіти Бабинської сільської ради на 2022-2024 роки

 

 

 

ПАСПОРТ

Програми «Організація харчування дітей у закладах освіти Бабинської сільської ради Рівненської області на 2022-2024 роки»

  1. Назва Програми: «Організація харчування дітей в закладах освіти Бабинської сільської ради Рівненської області на 2022-2024 роки».
  2. Підстава для розроблення: Відповідно до Законів України від 05.09.2017 № 2145-VIII

«Про освіту» (зі змінами), від 11.07.2001 №2628-ІІІ «Про дошкільну освіту», від 16.01.2020 № 463-ІХ «Про повну загальну середню освіту» (зі змінами), від 26.04.2001 № 2402-III «Про охорону дитинства» (зі змінами), на виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», наказів Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 №2205 «Про затвердження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти», від 24.03.2016 №234 «Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів».

  1. Розробник Програми : Відділ освіти, культури, молоді та спорту Бабинської сільської ради Рівненської області.
  2. Відповідальні за виконання: Бабинська сільська рада Рівненської області, відділ освіти, культури, молоді та спорту Бабинської сільської ради Рівненської області, заклади освіти.
  3. Мета Програми: створення умов безпечного освітнього середовища, невід’ємною складовою якого є забезпечення дітей повноцінним, безпечним, якісним та різноманітним харчуванням, підвищення рівня організації харчування, а також створення модернізованих харчоблоків із сучасним обладнанням, впровадження системи управління безпечністю харчування НАССР у закладах освіти.
  4. Строки виконання Програми: початок – 01.01.2022, закінчення – 31.12.2024.

 

Загальні положення

 

Найважливішими компонентами розвитку особистості дитини є її фізичне, психічне та духовне здоров’я, стан якого визначається впливом на нього усього комплексу соціально-економічних, екологічних і духовних факторів. У контексті формування гармонійно розвиненої особистості постає питання створення умов для збереження здоров’я дітей, їх всебічного розвитку, навчання і виховання. Одним із основних факторів впливу на здоров’я дітей є забезпечення їх повноцінним, раціональним, якісним та безпечним харчуванням. Воно відіграє серйозну роль у питанні повноцінного розвитку і зростанні дітей, не тільки сприяє загальному зміцненню організму дітей, але також може впливати на їхню працездатність і успішність. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура споживання їжі не лише вберігають дитину від численних хвороб, а й роблять її бадьорішою і уважнішою.

Державою гарантується забезпечення харчування дітей пільгових категорій, тому одним з пріоритетних напрямків розвитку освіти в громаді є організація харчування в закладах освіти, дотримання фізіологічних та санітарних норм, забезпечення продуктами натурального походження з високою харчовою і біологічною цінністю, формування відповідального ставлення дітей до власного здоров’я та вироблення навичок здорового способу життя, формування культури харчування з ранніх дитячих років.

У оперативному управлінні відділу освіти, культури, молоді та спорту перебуває 3 заклади загальної середньої освіти (6 філій) та  2 заклади дошкільної освіти. Усі мають власні їдальні, в яких створені відповідні умови для організації харчування дітей на достатньому рівні. Відповідно до категорій дітей, згідно із чинним законодавством, гарячим харчуванням охоплені учні ЗЗСО та вихованці ЗДО.

Проте при здійсненні систематичного контролю за харчовими нормами і якістю продукції, яка надходить на харчоблоки закладів освіти, спостерігається низка питань, які потребують вирішення. У харчовому раціоні дітей в недостатній кількості використовуються м’ясні та кисломолочні продукти, соки, фрукти, що є порушенням норм харчування.

Слід зазначити, що якість організації харчування та обслуговування дітей залежить від загальної організації роботи їдальні, на що впливає багато факторів: стан матеріально- технічної бази, санітарний стан приміщень, використання нових форм обслуговування, тощо.

Розробка Програми обумовлена необхідністю створення санітарних умов для організації повноцінного, якісного та безпечного харчування дітей шкільного і дошкільного віку.

Виходячи з вищевикладеного, розроблено Програму «Організація харчування дітей у закладах освіти Бабинської сільської ради Рівненської області на 2022-2024 роки» для створення та забезпечення умов для організації повноцінного і якісного харчування вихованців і школярів закладів освіти ОТГ.

 

Проблема

 

Програма покликана вирішити основні проблеми, які існують та потребують термінового розв’язання, а саме:

  • забезпечення харчоблоків закладів освіти новим технологічним обладнанням,

 

що дозволить поліпшити якість та безпечність харчування дітей закладів освіти відповідно до вимог системи управління безпечністю харчування НАССР.

Стан технічного обладнання не відповідає чинним стандартам, що призводить до ускладнення використання та унеможливлює забезпечення здобувачів освіти здоровим повноцінним, безпечним  харчуванням.

Виходячи з вище сказаного Програма передбачає:

  • удосконалення професійного рівня працівників закладів освіти з питань організації харчування дітей;
  • проведення в установленому порядку тендерів на постачання доброякісної і безпечної продукції та сировини;
  • дотримання норм харчування та калорійності страв;
  • забезпечення санітарно-епідемічних вимог в закладах освіти, де здійснюють харчування дітей;
  • проведення капітальних ремонтів харчоблоків та їдалень закладів освіти;
  • покращення матеріально-технічної бази їдалень та харчоблоків закладів освіти.

 

Мета Програми

 

Основна мета Програми - це створення умов безпечного освітнього середовища для збереження здоров’я дітей, підвищення рівня організації харчування, забезпечення здобувачів освіти повноцінним, безпечним і якісним харчуванням, а також створення модернізованих харчоблоків із сучасним обладнанням, впровадження системи управління безпечністю харчування НАССР, підвищення енергоефективності харчоблоку, зменшення рівня споживання електроенергії.

 

Завдання Програми

 

Основними завданнями Програми є:

  • впровадження системи управління безпечністю харчування НАССР;
  • створення умов для удосконалення діючої системи організації харчування;
  • 100% охоплення гарячим харчуванням дітей в закладах освіти;
  • забезпечення безкоштовним гарячим харчуванням дітей пільгових категорій;
  • формування навичок правильного та здорового харчування;
  • забезпечення виховання здобувачів освіти щодо етикету та культури харчування;
  • контроль за якістю сировини й готової продукції;
  • впровадження єдиного циклічного меню у закладах освіти забезпечить ефективне і прозоре використання бюджетних коштів.

 

Заходи Програми

 

 

Заходи

Джерела

фінансування

Виконавці

Термін

виконання

1. Організаційно-методичне забезпечення

1.1

Створення єдиної системи організації харчування у

закладах освіти

Не потребує

Керівники закладів освіти

2022 рік

 

1.2

Оформлення

інформаційних куточків для учнів та батьків щодо харчування дітей

Не потребує

Керівники

закладів освіти

2022-2024

роки

1.3

Складання та

оновлення бази даних дітей, які потребують безкоштовного харчування

Не потребує

Керівники

закладів освіти

2022-2024

роки

1.4

Залучення працівників

медичних установ до профорієнтаційної та санітарно- просвітницької роботи зі школярами щодо правильного та здорового

харчування

Не потребує

Керівники

закладів освіти

2022-2024

роки

1.5

Організація та

проведення нарад для працівників харчоблоків

Не потребує

Керівники

закладів освіти

Постійно

2. Організація харчування у ЗЗСО та ЗДО

2.1

Забезпечення

безкоштовним харчуванням дітей пільгових категорій

сільський

бюджет

Бабинська сільська рада, ВОКМіС

2022-2024

роки

2.2

Дотримання

санітарно-

гігієнічних норм щодо організації харчування, оптимального режиму роботи їдалень

Не потребує

Не потребує

Постійно

 

3. Підвищення якості харчування учнів

3.1

Розробка

перспективного меню

Не потребує

Заклади

освіти

Постійно

3.2

Контроль за якістю та

безпекою, дотриманням термінів,

умов зберігання та реалізації продуктів, за

поставкою продуктів харчування з наявністю сертифікатів відповідності, посвідчень про якість

Не потребує

Заклади

освіти

Постійно

3.3

Організація роботи

щодо підготовки шкільних їдалень до початку нового навчального року

Не потребує

Заклади


« повернутися

Вхід для адміністратора