Програма реалізації Стратегії шкільного харчування
|
ЗАТВЕРДЖЕНО |
|
рішенням сесії Бабинської сільської ради Рівненської області |
|
№1530 від 11. 03. 2024 року |
|
Сільський голова |
|
____________ Володимир БОЙКО |
ПРОГРАМА
щодо реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року у Бабинській територіальній громаді Рівненської області на 2024 - 2025 роки
ПАСПОРТ
ПРОГРАМИ щодо реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року у Бабинській територіальній громаді Рівненської області на 2024 - 2025 роки
(далі - Програма)
1. |
Повна назва Програми |
ПРОГРАМА щодо реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року у Бабинській територіальній громаді Рівненської області на 2024 - 2025 роки |
2. |
Мета Програми |
Забезпечення різноманітного, збалансованого, якісного та безпечного харчування в закладах загальної середньої освіти Бабинської сільської ради. Відновлення та модернізація харчоблоків закладів загальної середньої освіти, які дозволять використовувати новітні технологічні процеси, покращувати показники енергоефективності та дотримуватися вимог системи НАССР з метою запобігання надходженню небезпечної продукції до споживача |
3. |
Розробник Програми |
Відділ освіти,культури, молоді та спорту Бабинської сільської ради |
4. |
Відповідальний виконавець Програми |
Відділ освіти,культури, молоді та спорту Бабинської сільської ради |
5. |
Учасники (виконавці) Програми |
Відділ освіти,культури, молоді та спорту Бабинської сільської ради, заклади загальної середньої освіти Бабинської сільської ради |
6. |
Строк реалізації Програми |
2024-2027 роки |
7. |
Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, всього, у тому числі (тис. гривень) |
|
7.1. |
кошти місцевого бюджету (тис. гривень) |
|
7.2. |
кошти інших джерел |
- |
Реформа шкільного харчування набула нового стратегічного розвитку в умовах війни та повоєнного відновлення України. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 р. № 990-р схвалено Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затверджено операційний план заходів з її реалізації у 2023 - 2024 роках, метою якої є забезпечення різноманітного, збалансованого і якісного харчування в закладах загальної середньої освіти.
Необхідність підготовки Програми викликана необхідністю розв’язання невирішених проблем, а також наслідків повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України.
Так, актуальними проблемами залишаються неналежні умови організації якісного, безпечного, збалансованого харчування в закладах освіти, а також відсутність у більшості дітей звичок здорового харчування. Основними причинами зазначених проблем, що потребують вирішення протягом 2024 -2027 років, є:
підвищення вартості харчування, що обумовлено процесом інфляції та зниження платоспроможності батьків, через що все менше учнів відвідують шкільні їдальні;
втрата постачальників харчових продуктів або послуг з організації харчування через нерентабельність для суб’єктів господарювання, віддаленість території, пошкодження автомобільних шляхів та інших ризиків для ринку в умовах повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України. Зокрема, логістика постачання ускладнена, через що заклади загальної середньої освіти не можуть вчасно отримувати замовлені харчові продукти;
застарілість обладнання та харчоблоків, що не дозволяє використовувати сучасні технології приготування страв і забезпечувати дотримання принципів системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) (далі - система НАССР), відповідно є потреба у відновленні, комплексній модернізації та ремонтних роботах;
перешкоджання енергетичної кризи та повітряних тривог організації харчування в закладах загальної середньої освіти;
нестача сестер медичних, сестер медичних з дієтичного харчування для організації харчування учнів у закладах загальної середньої освіти;
потреба в додатковому навчанні працівників закладів загальної середньої освіти на тему організації харчування, зокрема щодо впровадження нових норм харчування, складання та виконання меню;
відмова дітей від шкільного харчування через сформовані неправильні харчові звички.
За останній рік спостерігається зростання кількості дітей із захворюваннями на цукровий діабет та ожиріння, що пов’язано, насамперед, із вживанням у їжу фастфудів, цукрозамінників, солодощів.
З огляду на зазначені проблеми і виклики реформа системи шкільного харчування набуває ще більшої актуальності в контексті відновлення України, соціального захисту вразливих верств населення, зокрема категорій осіб, які мають право на безоплатне харчування, а також підтримки психологічного стану громадян через набуття навичок здорового харчування, що особливо важливо в критичних умовах.
Програма містить стратегічні та операційні цілі розвитку реформи системи шкільного харчування на період до 2027 року, зокрема за такими ключовими напрямами:
організація якісного та безпечного харчування: закупівля та фінансування;
упровадження аутсорсингових послуг у закладах загальної середньої освіти;
відновлення та модернізація харчоблоків: комплексний підхід. Дотримання вимог системи НАССР;
розвиток кадрового потенціалу;
упровадження нових норм харчування, меню, а також формування культури здорового харчування.
- Аналіз поточного стану справ, тенденції та обґрунтування щодо
необхідності розв’язання виявлених проблем
У Бабинській територіальній громаді станом на 01.01.2024 року функціонують 3 заклади загальної середньої освіти з учнівським контингентом 958 осіб. Всі заклади працюють за очною формою навчання.
Харчування організовано в усіх закладах. Одноразовим гарячим харчуванням охоплено 490 дітей, що становить 51% від загальної кількості учнів закладів загальної середньої освіти. З них 215 (100%) - учнів 1-4 класів та 247 осіб - дітей пільгових категорій. Діти пільгових категорій забезпечені безоплатним гарячим харчуванням (діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям» (48 учнів -100%); діти, батьки яких мають посвідчення учасника бойових дій (105 учнів -100%); внутрішньо переміщені особи (2 учнів -100% ); діти-сироти (9 учнів -100%); діти, діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у інклюзивних класах (18 учні -100%)
Найважливішою передумовою організації якісного харчування дітей у закладах загальної середньої освіти є фінансування.
Відповідно до рішення Бабинської сільської ради «Про організацію харчування дітей у закладах освіти Бабинської сільської ради на 2023-2024 навчальний рік» учні 1-4 класів закладів загальної середньої освіти харчуються із оплатою 50% встановленої грошової норми вартості харчування за кошти бюджету Бабинської сільської ради та 50% встановленої грошової норми вартості харчування за кошти батьків. Учні 5-11 класів харчуються повністю за кошти батьків. Діти пільгових категорій – безкоштовно, за рахунок коштів місцевого бюджету. Грошова норма вартості одноразового гарячого харчування на одну дитину в день 35.00 грн.
Всі заклади загальної середньої освіти мають укомплектований штат працівників харчоблоків.
З 01.09.2023 року у Горбаківському ліцеї харчування здійснюється приватним підприємцем на умовах аутсорсингу.
На підставі заяви батьків та довідки від сімейного лікаря, за потребою, організовується дієтичне харчування.
Працюють «Школи сприяння здоров’ю» у всіх закладах загальної середньої освіти, одним із пріоритетних напрямків діяльності яких є формування здорових харчових звичок у дітей.
- Мета Програми
Однією із цілей Програми реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року є:
- модернізація харчоблоків закладів загальної середньої освіти, які дозволять використовувати новітні технологічні процеси, підвищувати показники енергоефективності, дотримуватися гігієнічних вимог та застосовувати постійно діючі процедури, засновані на принципах забезпечення учнів різноманітним, збалансованим, корисним, якісним та безпечним харчуванням відповідно до технологічної моделі організації харчування «базова кухня». При впровадженні даної технологічної моделі харчоблок повинен бути оснащений зонами для отримання та зберігання сировини, первинної обробки сировини, зони теплової обробки та основного приготування, зони видачі готових страв, миття столового посуду та кухонного інвентаря, а також усім необхідним обладнанням та інвентарем відповідно до вимог санітарного законодавства, законодавства про безпечність;
- поступове впровадження у закладах освіти аутсорсингових послуг.
Програма передбачає забезпечення різноманітного, збалансованого, якісного та безпечного харчування в закладах загальної середньої освіти, що сприятиме соціальному захисту вразливих груп населення. У закладах загальної середньої освіти за кошти місцевого бюджету одноразовим безкоштовним харчуванням, насамперед, планується забезпечити дітей пільгових категорій та забезпечити одноразовим харчування учнів 1-4 класів із оплатою 50% від встановленої грошової норми вартості харчування за кошти місцевого бюджету. Середня вартість харчування 1 дитину в день планується не нижче 35 гривень у 2024 році з поступовим збільшенням на 10% щороку.
Досягненням стратегічної мети є зниження захворюваності серед дітей віком до 18 років; рівень задоволеності учнів харчуванням у закладах загальної середньої освіти; зміна харчових уподобань дітей шкільного віку; збільшення кількості учнів, які харчуються в закладах загальної середньої освіти.
З метою підвищення кваліфікації щодо формування в учнів здорових харчових звичок керівники та педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти щороку будуть брати участь у лекціях, семінарах, майстер-класах, тренінгах, конференціях, вебінарах, «круглих столах», які будуть організовані на базі комунального закладу Рівненський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, закладах професійної (професійно-технічної) освіти.
Успішне виконання передбачених Програмою завдань можливе при тісній взаємодії сім’ї, закладів освіти, органу місцевого самоврядування, підприємств середнього і малого бізнесу.
Основними завданнями Програми є:
збільшення кількості учнів, охоплених гарячим харчуванням;
збільшення вартості харчування в день на одну дитину; забезпечення виконання норм харчування;
відновлення, реконструкція (модернізація) харчоблоків;
модернізація харчоблоків за технологічною моделлю «базова кухня»;
дотримання вимог законодавства про харчові продукти;
упровадження дієвої системи НАССР;
підвищення рівня знань працівників, пов’язаних із забезпеченням шкільного харчування з питань гігієни персоналу, гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів, у тому числі з питань системи НАССР і програм-передумов;
розвиток кадрового потенціалу;
забезпечення закладів загальної середньої освіти професійними медичними працівниками та працівниками харчоблоків;
упровадження нових норм харчування, меню, а також формування культури здорового харчування.
Основними суб’єктами реалізації Програми є:
орган місцевого самоврядування;
заклади загальної середньої освіти;
здобувачі освіти, які проживають і навчаються на території Бабинської територіальної громади.
Виконання Програми здійснюється за такими напрямами:
оновлення технологічного обладнання, матеріально-технічної бази харчоблоків шкільних їдалень закладів загальної середньої освіти відповідно до сучасних вимог та з урахуванням чинного законодавства;
навчання працівників, пов’язаних із забезпеченням шкільного харчування з питань гігієни персоналу, гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів, у тому числі з питань системи НАССР і програм-передумов;
здійснення реконструкцій, капітальних ремонтів їдалень та харчоблоків закладів загальної середньої освіти;
організація харчування за технологічною моделлю «базова кухня»;
забезпечення впровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю в критичних точках (НАССР);
запровадження нового шкільного харчування, альтернативних форм харчування, нових рецептур, що пройшли державну санітарно-епідеміологічну експертизу щодо можливості використання при харчуванні дітей у закладах загальної середньої освіти;
підвищення кваліфікації кухарів за оновленими програмами;
навчання працівників закладів загальної середньої освіти, залучених до підвищення кваліфікації вчителів (здоров’язбережувальна галузь), керівників закладів загальної середньої освіти з питань організації харчування та формування навичок здорового харчування в закладах загальної середньої освіти;
забезпечення виконання норм харчування учнів відповідно до вимог чинного законодавства;
підвищення рівня обізнаності працівників щодо формування тендерної документації, у тому числі належне формування вимог до продуктів у частині інформації про технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, оформлення договорів із зазначенням процедури контролю постачальників та їх відповідальності за порушення умов договору;
передбачення фінансування на проведення лабораторних досліджень у разі виникнення спірних питань із постачальником харчових продуктів;
збільшення кількості учнів, охоплених гарячим харчуванням;
дотримання санітарно-гігієнічних вимог відповідно до Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 № 2205, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10 листопада 2020 р. за № 1111/35394;
проведення в закладах загальної середньої освіти просвітницької роботи з учнями та батьками щодо формування культури здорового харчування.
Упровадження Програми передбачає тісну співпрацю працівників закладів загальної середньої освіти, батьків, відділу освіти, культури, молоді та спорту Бабинської сільської ради, засновника – Бабинську сільську раду, Рівненське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області, Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, закладів професійної (професійно-технічної) освіти.
Виконання Програми сприятиме створенню умов для повноцінного харчування дітей дошкільного віку та учнів, які навчаються у закладах освіти громади, забезпеченню їх гарячим харчуванням, наданню дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, учням з числа дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах, дітям із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», дітям з числа внутрішньо переміщених осіб, дітям з числа осіб, визначених статтею 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», ветеранів війни, учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил, ветеранів війни – добровольців, військовослужбовців, призваних на військову службу за контрактом та за мобілізацією, учнів 1-4 класів, з числа дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях, додаткових гарантій соціального захисту, а також збереження мережі шкільних їдалень з необхідною кількістю їх штатних одиниць.
- Фінансове забезпечення Програми
Фінансове забезпечення Програми буде здійснюватися за рахунок коштів місцевого бюджету у межах видатків на галузь освіти на відповідний бюджетний період, а також за рахунок інших, не заборонених чинним законодавством, джерел фінансування.
Ресурсне забезпечення Програми (тисяч гривень)
Обсяг коштів, які пропонується залучити на виконання Програми |
2024 рік |
2025 рік |
2026 рік |
2027 рік |
Усього витрат на виконання Програми |
Обсяг ресурсів, усього, у тому числі: |
|
|
|
|
|
місцевий бюджет |
|
|
|
|
|
інші джерела |
|
|
|
|
|
Координація та контроль за ходом виконання Програми покладається на відділ освіти, культури, молоді та спорту Бабинської сільської ради Рівненської області, за виконанням цього рішення – на постійну комісію з питань освіти, культури, охорони здоров’я, фізкультури, спорту, соціального захисту населення, прав людини, законності, депутатської діяльності (голова комісії Наталія ВАКУЛЬЧИК).
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Бабинської сільської ради Рівненської області інформує сільську раду щорічно до 1 лютого про виконання заходів Програми.
У разі необхідності внесення змін впродовж терміну дії Програми відповідальний виконавець готує уточнення показників і заходів та вносить їх на розгляд сесії Бабинської сільської ради.
Секретар ради Галина ЄХАЛО
Додаток до Програми
ПЕРЕЛІК
напрямів діяльності, завдань та заходів Програми
№ з/п |
Назва напряму діяльності (пріоритетні завдання) |
Перелік заходів |
Строк виконання заходу |
Виконавці |
Джерела фінансування |
Орієнтовний обсяг фінансування (тис. гривень), у тому числі за роками |
Очікувані результати |
|||
2024 |
2025 |
2026 |
2027 |
|||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
Стратегічна ціль 1. Достатність фінансового ресурсу в замовників для закупівель харчових продуктів чи послуг з організації харчування та здійснення закупівель просто та ефективно |
||||||||||
Операційна ціль 1. Забезпечення достатнього фінансування для якісних закупівель |
||||||||||
1. |
Комунікація з представниками місцевого самоврядування щодо особливостей і вимог до забезпечення харчування в закладах освіти |
1.1. Проведення моніторингу за станом упровадження реформи харчування в закладах освіти |
Протягом 2024 року |
Відділ освіти, культури, молоді та спорту |
Не потребує фінансування |
|
|
|
|
Підготовлено звітні матеріали. Отримано наявні актуальні дані про стан організації харчування в закладах освіти |
1.2. Надання необхідної методичної та консультативної допомоги щодо дотримання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, з питань НАССР і програм-передумов для осіб, відповідальних за організацію харчування в закладах освіти, та операторів ринку, що надають послуги у сфері харчування дітей |
2024- 2027 роки |
Рівненське районне управління Головного управління Держпродспо-живслужби в Рівненській області, Відділ освіти, культури, молоді та спорту, Бабинська сільська рада |
Не потребує фінансування |
|
|
|
|
Надано роз’ясне-ння та сформовано розуміння і необхідний рівень знань засновника закладів освіти щодо особливостей і вимог до організації харчування |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
||||||||||
2. |
Збільшення обсягу фінансування для якісного і збалансованого харчування дітей у закладах загальної середньої освіти, встановивши нижню межу вартості харчування |
2.1.Аналіз показників вартості харчування в закладах освіти |
Вересень 2023 року |
Бабинська сільська рада |
Не потребує фінансування |
|
|
|
|
Отримано дані для прийняття ефективних управлін- ських рішень |
||||||||||
2.2. Збільшення вартості харчування на одну дитину |
Вересень 2023 року |
Бабинська сільська рада |
Не потребує фінансування |
|
|
|
|
Встановлено вартість харчування на одну дитину в день не менше 35 гривень |
||||||||||||
3. |
Забезпечення організації харчування в закладах освіти органами місцевого самоврядування |
3.1. Забезпечення організації харчування в закладах освіти дітей 1-4 кл. та пільгових категорій (діти-сироти; діти, позбавлені батьків ського піклування; діти з ООП, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (групах); діти з малозабезпечених сімей; діти із сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, учасників бойових дій; внутрішньопереміщені особи; зі статусом дитини, постраждалої внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів) |
2024- 2027 роки
|
Бабинська сільська рада, Відділ освіти, культури, молоді та спорту, заклади освіти |
Місцевий бюджет |
|
|
|
|
Забезпечено державні гарантії щодо безкоштовного харчування категорій осіб, визначених законодавством |
||||||||||
3.2. Забезпечення врахування потреб дітей з особливими дієтичними потребами під час організації |
2024- 2027 роки |
Бабинська сільська рада, Відділ освіти, культури, молоді та спорту |
Місцевий бюджет |
|
|
|
|
Ураховано харчові потреби здобувачів освіти з особливими дієтичними потребами |
||||||||||||
4 |
|
харчування в закладах загальної середньої освіти |
|
|
|
|
|
|
|
|
||||||||||
3.3. Забезпечення проведення заходів державного контролю за діяльністю постачальників харчових продуктів та/або суб’єктів господарювання, що надають послуги харчування для закладів загальної середньої освіти в разі надходження від них звернень та/або в ході проведення планових перевірок при їх відновленні |
2024- 2027 роки |
Рівненське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області |
Не потребує фінансування |
|
|
|
|
Здійснено заходи державного контролю за діяльністю постачальників продуктів харчування. Покращено якість харчування |
||||||||||||
3.4.3атвердження примірних чотиритиж- невих сезонних меню для закладів освіти |
2024- 2027 роки |
Рівненське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області |
Не потребує фінансування |
|
|
|
|
Упроваджено у закладах освіти сезонне меню |
||||||||||||
3.5.Розширення переліку страв і використовуваних технологічних карток (рецептур) для урізноманітнення харчування в закладах освіти |
2024- 2027 роки |
Бабинська сільськарада, Відділ освіти, культури, молоді та спорту, заклади освіти |
Не потребує фінансування |
|
|
|
|
Забезпечено різноманітне якісне харчування дітей та оновлено меню |
||||||||||||
|
|
3.6. Урахування вимог рекомендацій і нормативно-правових актів щодо організації харчування в закладах освіти на період воєнного стану |
На період воєнного стану |
Бабинська сільськарада, Відділ освіти, культури, молоді та спорту, заклади освіти, Рівненське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області |
Не потребує фінансування |
|
|
|
|
Забезпечено правове регулювання організації харчування в закладах освіти на період воєнного стану |
||||||||||
Стратегічна ціль 2. Відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності та дотримання принципів системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) |
||||||||||||||||||||
Операційна ціль 1. Завдяки відновленій та модернізованій мережі харчоблоків закладів освіти із застосуванням технологічної моделі «базова кухня» забезпечення учнів повноцінним, безпечним та різноманітним харчуванням (та інших груп населення за потреби та можливості) |
||||||||||||||||||||
5. |
Визначення потреб закладів освіти, зокрема щодо модернізації харчоблоків, що дасть змогу передбачити пріоритетність проєктів |
4.1. Визначення попереднього переліку закладів освіти, що потре- бують модернізації харчоблоків, в основі яких сучасний технологічний процес, що забезпечує дотримання принципів системи аналізу небезпечних факторів та контролю в критичних точках (НАССР) (далі - система НАССР) та приготування якісної та безпечної їжі в асортименті |
Травень 2024 року |
Бабинська сільська рада, Відділ освіти, культури, молоді та спорту |
Не потребує фінансування |
|
|
|
|
Визначено потреби закладів освіти щодо відновлення та/або модернізації харчоблоків для прийняття ефективних управлінських рішень |
||||||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
|
|
4.2. Відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти, які б дозволили використовувати новітні технологічні моделі організації харчування: «базова кухня» |
2024- 2027 роки |
Бабинська сільськарада, Відділ освіти, культури, молоді та спорту |
Місцевий бюджет |
700.0 |
200 |
200 |
200 |
Покращено показники енергоефек- тивності та дотри- мання вимог системи НАССР |
Інші джерела |
0 |
0 |
0 |
0 |
||||||
6. |
Забезпечення спрямування коштів державного, місцевих бюджетів і коштів, залучених від донорських організацій, на відновлення та розвиток освітньої інфра- структури |
5.1. Визначення пріоритетних проектів, спрямованих на розвиток освітньої інфраструктури, у межах передбачених видатків |
2024- 2027 роки |
Бабинська сільська рада, Відділ освіти, культури, молоді та спорту |
Не потребує фінансування |
|
|
|
|
Поліпшено умови навчання в закладах загальної середньої освіти, у тому числі покращено умови харчування (лист Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України від 29.10.2023 № 10253/31/14-23) |
7. |
Упровадження проектів з будівницт-ва/відновлення/моде-рнізації харчоблоків у закладах загальної середньої освіти, в основі яких лежить сучасний технологіч-ний процес, що забезпечує дотримання норм на принципах системи НАССР, та приготування якісної та безпечної їжі в асортименті |
6.1. Урахування рекомендацій для комплексної модернізації та технологічного переоснащення харчоблоків під час розроблення проектної документації |
2024- 2027 роки |
Бабинська сільська рада, Відділ освіти, культури, молоді та спорту |
Не потребує фінансування |
|
|
|
|
Створено умови для дотримання норм на принципах системи НАССР, покра- щення якості та безпечності харчування в закладах освіти |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
Операційна ціль 2. Спроможність закладів освіти впровадити та підтримати дієву систему НАССР |
||||||||||
8. |
Забезпечення системності та регулярності підвищення кваліфікації, оновлення знань |
7.1. Використання онлайн-курсу на освітніх платформах із розроблення, упровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи НАССР |
2024- 2027 роки |
Відділ освіти, культури, молоді та спорту |
Не потребує фінансування |
|
|
|
|
Підвищено поінформованість відповідальних за організацію харчування в закладах освіти осіб щодо впровадження, застосування та підтримання дієвості системи НАССР |
7.2. Участь у вебінарах, семінарах щодо впровадження, застосування та підтримання дієвості системи НАССР |
2024- 2027 роки |
Рівненське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області, Відділ освіти, культури, молоді та спорту |
Не потребує фінансування |
|
|
|
|
Проведено навчання та підвищено поінформованість відповідальних за організацію харчування в закладах освіти осіб щодо впровадження, застосування та підтримання дієвості системи НАССР |
||
Стратегічна ціль 3. Забезпечення органів місцевого самоврядування і закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування і сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок |
||||||||||
Операційна ціль 1. Забезпечення закладів освіти мотивованими та професійними медичними працівниками та працівниками харчоблоків |
||||||||||
9. |
Забезпечення підвищення кваліфікації кухарів та медичних працівників закладів освіти через відповідні регіональні та/або обласні програми |
8.1. Підвищення кваліфікації кухарів та медичних працівників у рамках відповідних регіональних та/або обласних програм |
2024- 2027 роки |
Відділ освіти, культури, молоді та спорту |
Місцевий бюджет |
|
|
|
|
Підвищено професій-ні компетентності працівників їдалень та медичних працівників закладів освіти |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
|
||
Операційна ціль 2. Набуття педагогічними працівниками та керівниками закладів освіти відповідних компетентностей і сприяння формуванню навичок здорового харчування учнів та їх батьків |
|
||||||||||||
10. |
Навчання керівників та педагогічних працівників закладів освіти щодо формування навичок здорового харчування в закладах освіти |
9.1. Підвищення кваліфікації керівників та педагогічних працівників |
2024- 2027 роки |
Бабинська сільська рада, Відділ освіти, культури, молоді та спорту |
Місцевий бюджет |
|
|
|
|
Підвищено рівень професійних компетентностей працівників закладів освіти |
|
||
Операційна ціль 3. Ефективне впровадження реформи системи шкільного харчування |
|||||||||||||
11. |
Надання консультацій і роз’яснень щодо впровадження реформи системи шкільного харчування посадовим особам місцевого самоврядування та депутатам місцевої ради |
10.1. Проведення вебінарів, семінарів та інших заходів із залученням представників Роменського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області, закладів охорони здоров’я, громадських організацій |
2024- 2027 роки |
Відділ освіти, культури, молоді та спорту, Рівненське районне управління Головного управління Держпродспо-живслужби в Рівненській області, заклади охорони здоров’я |
Не потребує фінансування |
|
|
|
|
Підвищено ефективність упровадження реформи шкільного харчування |
|||
Операційна ціль 4. Сприяння свідомому вибору здорового харчування через освіту |
|||||||||||||
12. |
Поширення дидактичних та освітніх матеріалів про принципи здорового харчування та збереження фізичного здоров’я |
11.1. Поширення серед вчителів 1-4 класів та вихователів продов- женого дня освітнього курсу з основ здорового харчування |
Березень 2024 року |
Відділ освіти, культури, молоді та спорту, заклади освіти |
Не потребує фінансування |
|
|
|
|
Сформовано навички критичного мислення для протидії маркетинговим маніпуляціям з просування нездорової їжі, вміння робити вибір на користь здорового харчування |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
13. |
Формування в освітньому середовищі інформаційного поля для розуміння навичок здорового харчування та збереження здоров’я шляхом застосування нових форм передачі знань (навчальні візити, майстер-класи, дегустації тощо) |
12.1.Проведення інтерак- тивних заходів щодо формування здорових харчових звичок для дітей шкільного віку |
2024- 2027 роки |
Відділ освіти, культури, молоді та спорту, заклади освіти |
Не потребує фінансування |
|
|
|
|
Сформовано компетентності, необхідні для здорового життя у нових формах передачі знань |